Μικρά παραλειπόμενα
 

Πρόσκληση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Ιούνιος 1837

Πρόσκλησις προς τους Γονείς

Το υπό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας συστηθέν σχολείον των κορασιών είνε ήδη έτοιμον, όθεν ειδοποιούνται όσοι των γονέων επιθυμούν να παρουσιάσωσι τα τέκνα των, διά να καταγραφώσιν εις τους καταλόγους των μαθητριών.

Η καταγραφή γίνεται εις το κατάστημα του σχολείου (οικία του κ. Βιτάλη Συριανού, οδός Καραϊσκάκη παρά τη οδώ του Ερμού, πλησίων τής χουρμαδιάς) από την 9 ώραν - 12 π.μ. και από την 2-5 μ.μ., παρούσης ήδη της διδασκάλου κ. Ειρήνης Σπορίδη μαθητευσάσης εις Παρισίους.

Αι εις το κατώτερον σχολείον κατατασσόμεναι μαθήτριαι πρέπει να έχωσιν ηλικίαν υπέρ τα εξ έτη, και θέλουν διδάσκεσθαι αμισθί τα διωρισμένα εις τα δημοτικά σχολεία μαθήματα και τα χειροτεχνήματα.

Εις δε το ανώτερον σχολείον, όπου θέλουν διδάσκεσθαι αι μέλλουσαι να γίνωσι διδασκάλισσαι υπότροφοι τής εταιρίας, ειμπορούν να συνδιδάσκωνται και άλλων πολιτών κοράσια, όσα έχουν χρείαν ανωτέρας παιδείας. Άλλα το περί παραδοχής τούτων θα κανονισθή μετ' ολίγον.

Η έναρξις των μαθημάτων θέλει γενή την 7 του παρόντος, ότε ελπίζεται να ήνε παρούσα και η από Ναύπλιον ερχόμενη διδασκάλισσα κ. Ελένη Πιτταδάκη ομού με 5 υποτρόφους κόρας.

Ο Γραμματεύς της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας

Ι. Π. ΚΟΚΚΩΝΗΣ

* * *

Απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απηύθυνε η κ Βιργινία Τσουδερού στην Εκδήλωση του ΣΑΦΕ για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας

...

Ο Ιωάννης Κοκκώνης, φωτισμένος πολιτικός, πνευματικός, εκπαιδευτικός, πίστεψε με πάθος την αναγκαιότητα της μορφώσεως των γυναικών, διότι γνώριζε ότι οι γυναίκες ήσαν αυτές που διετήρησαν το Ελληνικό πνεύμα και τις ηθικές αξίες δια μέσου των αιώνων.

Σ' αυτόν οφείλουμε εμείς οι Αρσακειάδες την υψηλή πνευματική παράδοση του Σχολείου που διεμόρφωσε την σκέψη μας και καθοδηγεί τις πράξεις μας.

Ο Κοκκώνης, πλαισιωμένος από προοδευτικούς πολιτικούς και πνευματικούς άνδρες της εποχής -- ονόματα που σημάδεψαν τις πιο ωραίες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας μας: Κουντουριώτης, Γεννάδιος και άλλοι - χάραξαν τον δρόμο που εμείς οι Αρσακειάδες ακόμα σήμερα πατούμε.

Ο Κοκκώνης ήταν δημιούργημα του αναγεννημένου Ελληνικού πνεύματος στην Ιωνία στις αρχές του 19ου αιώνα, που ενέπνευσε και τροφοδοτούσε  το υψηλό φρόνημα των Φιλικών, των επιτυχημένων εμπόρων της διασποράς.  Όσοι πλαισίωναν τον Κοκκώνη γνώριζαν την προσφορά της γυναίκας-μητέρας στην διατήρηση του Ελληνικού πνεύματος.

Ο Ιωάννης Κοκκώνης πίστευε βαθιά στον Ελληνισμό.

Όσοι ευτυχήσαμε να γευτούμε την παιδαγωγική παράδοση του Κοκκώνη που είχε σαν πυξίδα τις πιο ωραίες αξίες που ποτέ καθοδήγησαν την ανθρωπότητα, έχουμε σήμερα τεράστιες υποχρεώσεις.

...

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 1990

* * *